Maar liefst 30% van alle ouders post dagelijks een foto van hun kind op een van de verschillende social media accounts, waarvan 12% zelfs 4 of meer keer per dag. Zo blijkt uit een groot onderzoek van cybersecurityspecialist McAfee.

Ouders zijn zich bewust van de mogelijke risico’s van het delen van online afbeeldingen van hun kind, zoals pedofilie (49%), stalken (48%), ontvoering (45%) en online pesten (31%), maar overwegen niet (58%) of hun kind instemt met het delen van de foto’s. 22% van de ouders is van mening dat hun kind te jong is om zelf af te kunnen wegen of de foto’s online gedeeld mogen worden, en nog eens 19% vindt dat ouders die beslissing altijd zelf moeten kunnen nemen.

Bewust van de risico’s

Ouders zijn zich zeker bewust van de risico’s van het delen van beeldmateriaal van kinderen, maar zetten dit bewustzijn niet door in hun daden. Zo geven veel van de ondervraagde ouders toe dat persoonlijke informatie en privacygevoelige details over het kind vaak bij een foto worden gedeeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan foto’s van het kind op de eerste schooldag, waarbij duidelijk wordt vermeld naar welke school het kind gaat.

Lichtpuntje is wel dat de meerderheid van de ouders (70%) dit soort foto’s alleen deelt via een privéaccount. Dat is natuurlijk een goede eerste stap, maar er kan nog veel meer gedaan worden om ervoor te zorgen dat ouders de identiteit van hun kinderen bewuster beschermen.

Als ouder weet ik hoe belangrijk het is om mijlpalen als een eerste schooldag vast te leggen met foto’s. Het verlangen is groot om deze schattige foto’s vervolgens via social media met vrienden en familie te delen. Toch moeten ouders stilstaan bij de gevolgen die dit heeft voor hun kinderen. Ouders moeten zich niet alleen bewust zijn van eventuele schaamte bij hun kind, maar ook van de gevolgen op lange termijn die het delen van zo’n foto kan hebben. Ik wijs ouders er altijd heel goed op dat ze echt na moeten denken over wat ze in het openbaar delen.

– Andrea Smith, Techexpert.

Powered by WPeMatico