Net nu alles bij Facebook even wat rustiger bleek, komt er een mogelijk nieuw datalek boven water. Facebook waarschuwt in een blog dat persoonlijke gegevens van 4 miljoen mensen mogelijk zijn gelekt. De app ‘myPersonality’ heeft persoonlijke data van Facebook-gebruikers gedeeld met onderzoekers en derde partijen.

Datalek app Facebook

Facebook heeft de app geblokkeerd. MyPersonality was vooral voor 2012 actief. Via de app konden mensen persoonlijkheidstests doen. De ontwikkelaar van deze app weigert te delen ze precies omgaan met de persoonlijke gegevens. Dit geval lijkt, op kleinere schaal, heel veel op het Cambridge Analytica dataschandaal van een paar maanden terug. Een verschil is wel dat myPersonality waarschijnlijk geen data van vrienden van de gebruikers in handen heeft gekregen en doorgegeven heeft.

Data myPersonality

Het is nog niet duidelijk aan wie de informatie is gedeeld en waar ze de persoonlijke data voor gebruikt hebben. Dit kan bijvoorbeeld voor gerichte advertenties zijn, zoals bij Cambridge Analytica het geval was.

In mei onderzocht Facebook 200 apps die toegang hadden tot persoonlijke informatie van de gebruikers. Ze wilden scherper in de gaten houden hoe de apps met persoonsgegevens omgaan. De app myPersonality was er hier een van, en werd toen gedeactiveerd.

Naar verwachting zullen er nog meer details volgen over het mogelijke datamisbruik van de app. En de vraag is, welke apps hebben nog meer gesjoemeld met persoonlijke gegevens? Zou myPersonality echt de enige app zijn, of volgen er meer?

Powered by WPeMatico