Het is bijna zover. Binnen nu en een maand gaan we weten wat Apple van de nieuwe iPhones heeft gemaakt, maar tot die tijd is het speculeren geblazen. De geruchten over specificaties, features en zelfs kleuren zijn al een tijdje aan het rondzingen, maar naarmate de lancering dichterbij komt worden de lekken steeds groter, zo lijkt het. We zetten ze nog even op een rij.

Meer powerrrrrr

In de nieuwe toestellen gaat volgens Macworld meer dan waarschijnlijk een A12 processor zitten en die gaat het tempo intern flink opvoeren. Er wordt gepraat over een verbetering van tegen de 20 procent qua snelheid, waarbij grafisch intensieve apps (hallo Fortnite) meer voordeel gaan zien. Dat betekent wel dat de batterijduur niet per se groter gaat worden. Het nieuwe proces waarmee de A12 gemaakt zal worden geeft je als fabrikant van een apparaat de keuze: 40 procent minder energiegebruik of 20 procent meer processor power.

Dat wil echter niet zeggen dat het eindeloos slurpen wordt, in elk geval niet in alle gevallen: het nieuwe grote toestel heeft natuurlijk meer ruimte voor een batterij (aangezien alle andere componenten dezelfde zijn als in de kleinere telefoons) en dat betekent dat je ook langer met het toestel gaat doen als je het de hele tijd gebruikt. Als de nieuwe iPhones op standby staan zullen ze volgens de berichten sowieso langer meegaan, omdat de nieuwe chip minder stroom trekt als ‘ie niet of nauwelijks in gebruik is.

Betere verbindingen

Niet alleen de processor wordt verbeterd, ook de WiFi-chip zou beter worden. De ruzie met Qualcomm heeft zijn hoogtepunt bereikt en het lijkt er op dat alle iPhones wereldwijd nu een Intel-modem gaan krijgen. Het model zou in elk geval beter zijn dan de chip in de huidige iPhones, met meer snelheid, minder stroomverbruik en met ondersteuning van meer frequenties dan wat we nu hebben. Het wordt geen 5G, daar is het nog te vroeg voor, maar het wordt wel beter. Hoeveel we daar effectief van gaan merken in het gebruik? Dat is afwachten.

Aan de binnenkant verandert er verder niet zo heel veel: de grotere modellen zouden volgens alles de mogelijkheid krijgen om als dual sim verkocht te gaan worden en net zoals de iPhone X krijgen alle modellen uit 2018 Face ID. Veel meer als dat is er niet, want het is een ‘S’ jaar voor Apple: alles wordt beter, maar er verandert weinig spannends.

Hou ze maar eens uit elkaar

Dat ‘S’ jaar wordt nog een ding, want hoe gaat Apple aan consumenten duidelijk maken welke telefoon nu welke is? Er zijn drie modellen: de 5,8 inch iPhone X upgrade, de ‘goedkope’ en kleurrijke 6,1 inch en de hele grote 6,5 inch OLED. Behalve de grootte van het scherm verschillen ze echter niet heel veel, want ze hebben alle drie het iPhone X ontwerp met de notch. Krijgen we dan een iPhone XS? iPhone XS Plus? en de iPhone 9?

Vermoedelijk zijn ze heel goed uit elkaar te houden door de prijs, want er wordt nu ook gespeculeerd over de prijzen van de toestellen. Aangezien de wereldwijde groei aan het vertragen is en Apple natuurlijk wel de aandeelhouders gelukkig moet blijven maken gaat de gemiddelde prijs per verkocht toestel…omhoog. Reken er dus maar op dat de 6,5 inch iPhone XS Plus in vol ornaat tegen de 1500 euro zal gaan kosten. Als de 6,1 inch versie voor minder dan 800 euro verkocht gaat worden zou dat opvallend zijn, maar eerlijk gezegd lijkt een prijs van rond de 900 aannemelijker. Dat maakt de keuze wel makkelijker.

[Afbeeldingen © – Adobe Stock]

Powered by WPeMatico