Dat zal wel even schrikken zijn voor bezitters van (vooral) dure auto’s: de slimme ‘sleutels’ van die auto’s die het voertuig automatisch ontgrendelen als ze in de buurt komen blijken vrij makkelijk te kraken. Dat zegt keuringsdienst voor autobeveiliging Kiwa SCM tegen de NOS. Bijna alle auto’s van voor 2017 met zo’n systeem zijn met een relatief simpel te maken apparaatje te omzeilen door autodieven en volgens Kiwa SCM is zelfs 90 procent van de auto’s die dit jaar geproduceerd worden nog kwetsbaar.

Even het bereik verlengen

Een slimme sleutel is weinig meer dan een draagbare zendmast met extreem kort bereik. Je kunt als dief een apparaatje fabriceren dat het signaal van de sleutel opvangt en daarna doorstuurt via een eigen antenne, vergelijkbaar met een WiFi-repeater. Door dat te doen hoeven ze alleen maar dicht genoeg in de buurt te komen van de sleutel om het signaal op te pikken, waarna ze op afstand dat signaal naar de auto kunnen sturen. Zeker als je autosleutel in de gang bij de voordeur hangt of ligt is het dus een koud kunstje om even voor de deur te gaan staan en het signaal door te gooien naar je auto.

Als de auto open is kun je ‘m in een aantal gevallen ook zonder problemen starten en dan ben je als dief dus vertrokken. Je hebt dan geen sleutel, maar dat maakt niet uit, want eenmaal gestart stopt een auto om veiligheidsredenen pas als ‘ie uitgezet wordt en niet als er geen contact gemaakt kan worden met de sleutel.

Groter wordend probleem

Het onderzoek van de NOS laat zien dat er zowel bij verzekeraars, experts en politie de indruk heerst dat het aantal kraken die op deze manier gezet worden toeneemt. Er zijn geen volledige cijfers, maar vooral in het duurdere segment gebeurt het steeds vaker. Omdat er soms ook gewoon ter plekke dingen als airbags en entertainmentsystemen uit auto’s worden gehaald maar er geen spoor is van braak is dat verzekeringstechnisch best lastig.

Daarom heeft Kiwa SCM als keuringsdienst ook besloten om vanaf volgend jaar auto’s met dit soort bewezen onveilige slimme sleutel-systemen af te gaan keuren. Dat wil niet zeggen dat ze niet verkocht mogen worden, maar het betekent wel dat het beduidend moeilijker gaat worden om die auto’s verzekerd te krijgen. In het segment boven de 50.000 euro wil het vaak zeggen dat een verzekeraar niet uitkeert bij diefstal of schade. Dan moet je als autobezitter dus alsnog zelf een extra beveiligingssysteem te laten installeren. Al verkochte auto’s worden niet retroactief afgekeurd, maar dat wil niet zeggen dat je geen gedoe met de verzekering krijgt als er iets misgaat.

De automakers zijn inmiddels in meer of mindere mate druk bezig om hun systemen te verbeteren. Merken als BWM, Audi en Mercedes hebben in de nieuwe modellen al extra voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat slimme sleutels op deze manier misbruikt kunnen worden. Als je van plan bent een (duurdere) auto te gaan kopen volgend jaar dus zeker iets om bij stil te staan.

[Afbeeldingen © – Adobe Stock]

Powered by WPeMatico