Met de ontwikkeling van de Excelscope verwachten studenten uit Delft een oplossing gevonden te hebben om accurate malaria diagnose beschikbaar te maken in ontwikkelingslanden. Door gebruik te maken van de camera van een smartphone, een optische lens, een 3D-printer en een slim algoritme kunnen verpleegkundigen in overbevolkte ziekenhuizen geautomatiseerd malaria patiënten behandelen, zonder dat er een dure microscoop of een professional bij aan de pas hoeft te komen.

James Dyson Award

Ieder jaar gaat de James Dyson Award op zoek naar nieuwe oplossingen. Deze internationale designprijs is bedoeld om de volgende generatie ontwerpers aan te moedigen. Het is dé kans om zelf een uitvinder te worden. De opdracht: ontwerp iets dat een probleem oplost, groot of klein, en waarbij je meer doet met minder. De studenten uit Delft hebben dit jaar wel iets heel bijzonders ontwikkeld: een semi-geautomatiseerd en slim malaria-diagnoseapparaat waardoor de zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de diagnoses per dag toeneemt.

De strijd tegen malaria

Een muggenbeet is in Nederland (op de jeuk na) onschuldig. Maar wereldwijd veroorzaakt de mug van alle dieren veruit de meesten doden, waarvan veel aan malaria. Malaria is een levensbedreigende ziekte die vooral voorkomt in tropische en subtropische landen. Jaarlijks worden er meer dan 212 miljoen gevallen van malaria gemeld. Vooral in ontwikkelingslanden ligt de mortaliteit hoog, door het gebrek aan goed opgeleid personeel en diagnosemateriaal.

Doordat diagnoses niet beschikbaar zijn voor landelijke gebieden in ontwikkelingslanden slikken veel mensen het malaria medicijn zonder dat het voorgeschreven wordt door een dokter. Dit versneld echter de resistentie van malaria, waardoor landen als Uganda nu nog meer moeite hebben om malaria patiënten te genezen.

4-jpg
(Oude) smartphone vormt de basis.

Powered by WPeMatico