Instagram is met meer dan 600 miljoen maandelijkse gebruikers hét sociale medium van dit moment. Online zichtbaarheid is tegenwoordig belangrijker dan ooit, hoe meer likes en followers hoe meer status. En als je die niet kunt krijgen? Dan koop je ze gewoon. En dan kom je in een wereld van boostboys, bots, shout outs en betaalde likes uit Rusland. Er zijn geen regels in deze nieuwe economie: welkom in het Wilde Westen dat Instagram heet.

Instagram

Met #followme produceert de VPRO een eerste crossmediale documentaire over Instagram op Instagram. Programmamaker Nicolaas Veul duikt in de financiële wereld achter het social media platform.

In deze steeds gekker wordende industrie van Instagram bepaalt het algoritme wie er boven komt drijven. En er is ook een compleet nieuw verdienmodel ontstaan: likes en followers zijn keiharde valuta geworden. Maar welke schaduweconomie ontstaat hierdoor? Wat is echt en wat is nep? Hoe voer je de strijd tegen het algoritme? Wie zijn de winnaars en wie de verliezers? En wat merk jij daarvan als je door je feed scrollt?

View this post on Instagram

Scoren! Voor slechts 105 dollar is dit Instagram-account met ‘sexy girls’ van jou. Op de website fameswap.com koop je Instagram-accounts met duizend tot wel honderdduizenden volgers. Prijzen variëren van 100 tot zo’n 50.000 dollar. We spraken met verkopers uit Georgië, Rusland, Tsjechië en India. Sommigen hadden één account in de verkoop. Anderen hadden er honderden, in elke categorie die je maar wilt: van sexy girls tot katten, Indiase popsterren, levenswijsheden en mode. Met enkele muiskliks en een paar dollars heb je zo een groot account, dat je vervolgens leeg kan halen en vullen met je eigen foto’s. Makkelijk toch? Nog vragen? #sexygirls #fameswap #followme #followmedoc #kijkenkijkennietkopen #winkelen #instafamous #instagramaccountforsale

A post shared by #followme (@followme.doc) on

Powered by WPeMatico