We weten veel van kanker, maar we begrijpen er nog te weinig van. Oncode Institute, het virtuele topinstituut voor kankeronderzoek, heeft als doel de code van kanker te kraken. Om dit doel te bereiken investeert Oncode in startups die bijdragen aan innovatie in onderzoek. Single Cell Discoveries wordt vandaag in het Hubrecht Instituut gelanceerd en is de eerste startup die dankzij funding en advies van Oncode het levenslicht ziet.

Kankeronderzoek kent nog vele problemen

Een van de redenen dat kanker lastig te behandelen is, komt doordat een tumor doorgaans uit verschillende soorten cellen bestaat. Regulier kankeronderzoek brengt de meest voorkomende soort kankercellen van een tumor in kaart en de behandeling – zoals chemotherapie – richt zich op deze cellen. Het probleem is dat vaak een miniem aantal andere cellen overleven en voort kunnen woekeren. Sinds 2009 is het onderzoekers gelukt om het DNA van een individuele cel te analyseren (single-cell sequencing). Deze technologie is doorontwikkeld aan het Hubrecht Instituut en wordt nu voor het eerst ter wereld als service commercieel aangeboden door de start-up Single Cell Discoveries.

Van onderzoekers naar startup founders

Single Cell Discoveries, opgericht door de jonge onderzoekers Mauro Muraro en Judith Vivié, is een startup die single-cell sequencing als eerste ter wereld als dienst aanbiedt. Hun doel is om artsen en onderzoekers die single-cell sequencing willen toepassen de kans te geven dit eenvoudig te doen. De ultieme ambitie is dat single-cell sequencing in het geval van bijvoorbeeld kanker kan leiden tot ‘personalized medicine’, waarbij ook zeldzame cellen gedetecteerd en bestreden kunnen worden. Nog voor de lancering hebben zij al 43 klanten en 13 instituten uit 5 landen die van hun techniek gebruik willen maken.

We helpen wetenschappers om de biologie in de meest fundamentele resolutie van het leven te bekijken: de individuele cel.

– Mauro Muraro, CEO Single Cell Discoveries

Powered by WPeMatico