Nog 3 dagen te gaan en dan gaan miljoenen vrijwilligers op zaterdag 15 september in meer dan 150 landen tegelijk deelnemen aan de World Cleanup Day. Daarmee wordt het de grootste opruimactie ooit. Ook in Nederland kan je meedoen, er zijn al 250 opruimacties verspreid door het land aangekondigd en nog dagelijks komen er nieuwe initiatieven bij.

De Plastic Soup Foundation (PSF) is samen met Nudge, de grootste duurzaamheidsorganisatie van ons land, verantwoordelijk voor de coördinatie van de World Cleanup Day in Nederland.

De Plastic Soup Surfer

De dag zal officieel van start gaan als Merijn Tinga, alias de Plastic Soup Surfer, zaterdagochtend rond 9:45 uur de jachthaven van Scheveningen binnen surft op het eerste 3D geprinte draagvleugel-windsurfboard ter wereld, dat van 5.000 gerecyclede PET-flessen is gemaakt.

Op dit surfboard reist hij deze week 8 dagen lang over zee van de monding van de Seine bij Le Havre naar Scheveningen, om op die manier aandacht te vragen voor World Cleanup Day en het probleem van plastic vervuiling.

Merijn Tinga verwierf internationale bekendheid toen hij in 2017 de gehele 1.200 kilometer van de Rijn peddelend op een surfplank aflegde. Hij startte bij de bron diep in de Zwitserse bergen en eindigde bij de Rijnmonding in zee.

plastic-soup-surfer
De plastic soup surfer.

Powered by WPeMatico