De overname van Tele2 door T-Mobile stuit op bezwaar in de Europese Commissie. Die zegt dat de concurrentie binnen ons land iets te veel wordt aangetast als er in plaats van vier grote spelers nog maar drie overblijven in Nederland. Dat gaat er volgens de commissie vast voor zorgen dat de prijzen voor ons als consumenten gaan stijgen.

Als T-Mobile Tele2 zou overnemen zou dat betekenen dat ze samen ongeveer een kwart van de Nederlandse markt zouden hebben. De twee andere grote partijen zijn natuurlijk Vodafone Ziggo en KPN en de commissie is ook heel benieuwd naar de mogelijkheden die andere providers zonder eigen netwerk nog gaan krijgen bij de dan drie grote aanbieders. De angst bestaat dat die drie dan gaan samenspannen om het onaantrekkelijk te maken voor andere partijen om nog iets te doen.

Samen betalen voor 5G

Logischerwijs zien T-Mobile en Tele2 het volledig anders. Die zeggen dat ze wel moeten gaan samenwerken om de zware kosten van het opzetten van een 5G-netwerk in Nederland te kunnen bekostigen. Dat is (nog los van de frequentieveilingen) inderdaad een dure grap en hoe groter je als aanbieder bent, hoe beter de opstartkosten van zo’n project te dragen zijn. T-Mobile moet al 190 miljoen euro betalen voor de overname, dus het wordt een dure periode voor de Duitse telecom-aanbieder.

De twee aanbieders hadden ook wel verwacht dat de commissie zou gaan tegenstribbelen, maar zeggen tegen nu.nl dat ze niet van plan zijn hun schema aan te passen. De fusie zou eind van dit jaar rond moeten zijn. De commissie heeft nu tot 30 november de tijd om hun onderzoek af te ronden. Hoe dat afloopt is wel ten zeerste de vraag, want eerder blokkeerde de commissie onder leiding van Margrethe Vestager (ja, die van de Google-boetes) al een aantal fusies in andere landen die tot precies deze situatie zouden leiden. Binnen drie maanden zal het hoge woord er zeker uit zijn en dan zal duidelijk worden of de twee telecomproviders duidelijk hebben kunnen maken aan de commissie dat de Nederlandse consument geen schade gaat ondervinden van de overname.

[Afbeeldingen © coffeekai – Adobe Stock]

Powered by WPeMatico