Factchecken is een belangrijk thema op social media, niet in de laatste plaats op Facebook. Er wordt hard gewerkt om het nepnieuws te bestrijden, maar een van de problemen waar het platform tegenaan loopt is dat er steeds meer informatie via video wordt verspreid in plaats van in tekstvorm.

Afgelopen week is het platform daarom begonnen met het uitbreiden van hun fact-checking programma naar video en plaatjes. Daar komt zoals je misschien wel zou verwachten een stuk AI bij kijken, want het is echt niet te doen om nog meer menselijke factcheckers elke gedeelde video en meme-post te laten nakijken. Daarom doet de AI een voorselectie die dan door mensen bekeken kan worden. Dat doet Facebook net zoals Google met een reverse image search die objecten en vooral ook tekst kan herkennen in plaatjes en video.

Powered by WPeMatico