Je kunt er voetbalfans voor wakker maken: een discussie over wie nu de beste is of was. In dat soort gesprekken komt nationale trots Johan Cruijff natuurlijk ook altijd langs en veel fans vinden hem toch écht een van de beste voetballers aller tijden. Niet onlogisch dus dat de nummer 14 ook als ‘Icon’ in EA’s nieuwste FIFA 19 game zit. Daar zitten spelers als Maradona en Pelé natuurlijk ook bij en ook Ronaldo mag zich daar al tussen scharen.

Er is echter een probleem. Althans, dat vinden een aantal spelers en nu ook de Cruyff Foundation. Uit die foundation is ook World of Johan Cruijff ontstaan, een organisatie die de nalatenschap van de voetballer beheert. Die hebben ingestemd met de inclusie van Cruijff in de game, maar zijn nu ontstemt over zijn statistieken.

Hoezo is 14 maar een 94?

Elke voetballer krijgt in FIFA een puntenrating (0-100) om aan te geven hoe sterk ze zijn. Die volle 100 haalt natuurlijk niemand, want Pelé zit (in topvorm) op 98 en Maradona op 97. Cruijff is geëindigd met een 94, wat hem op hetzelfde peil zet als Ronaldinho en Ronaldo. Dat is natuurlijk tegen het zere been, want volgens de foundation (en eerlijk is eerlijk, ook volgens veel voetbalfans) komt de score net te kort om de legende van Cruijff eer aan te doen.

Maar ja, EA heeft nog nooit een rating van een speler aangepast. Er wordt altijd gezeurd over de ratings van nog levende spelers – vaak ook door de spelers zelf trouwens – en de uitgever laat het altijd langs zich afglijden. De foundation hoopt nu echter volgens het interview met Voetbal International dat er toch een uitzondering wordt gemaakt. Er is veel controverse, maar of het genoeg is om Cruijff naar een 95 of 96 te tillen? Zoals Cruijff zelf al zei: vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt. En nu maar wachten wat dat iets is.

[Afbeeldingen © EA]

Powered by WPeMatico