Gamen kan verslavend zijn. Trust me, I know. Maar je kunt het ook te ver laten gaan, en dat gebeurt de laatste tijd steeds meer. Dat blijkt uit een rapport van Divorce Online, een site die koppels helpt die uit elkaar willen gaan. Die handelen ook een heel aantal scheidingsaanvragen af en van de meer dan 4,500 die ze hebben afgehandeld in 2018 geeft zo’n vijf procent aan dat de reden tot scheiding excessief Fortnite spelen is. Aangezien Divorce Online een vrij grote speler is in die markt durven ze wel te zeggen dat het een hele redelijke indicator is.

Is er iets speciaals aan Fortnite dat er voor zorgt dat mensen uit elkaar gaan? Weinig, behalve de enorme populariteit en het feit dat Fortnite zo’n typische game is die je kunt blijven spelen. En als je een spelerspoule hebt van 125 miljoen mensen die de game spelen, waarvan 40 miljoen dat maandelijks doen, zitten er altijd wel een paar bij die niet weten wanneer ze moeten stoppen. Dan hebben we het dus niet over kids die op hun kamer niet ophouden met spelen, maar volwassen mannen (dat dan weer wel) die de maat niet weten te houden.

Het geeft twee dingen aan. Games (want Fortnite springt er nu gewoon uit omdat het zo populair is) worden er steeds meer op gebouwd om je dag in, dag uit bezig te houden en wij als mensen hebben steeds meer moeite om ons aan de digitale wereld te onttrekken. Games kunnen zeer verslavend zijn, maar social media ook en eigenlijk geldt het voor alle vormen van digitale communicatie en entertainment. De onderzoeken die lieten zien dat de tv een negatieve impact op on sociale- en sexleven heeft zijn al jaren oud en tv heeft nog maar een fractie van de bijna hypnotische werking op onze psyche die het internet, social media en gaming hebben.

Schermverslaving houdt niet op

We worden langzaam maar zeker opgegeten door onze schermen, tot op het punt waar sommige jongeren er niet eens mee kunnen stoppen als ze de intiemste daad ter wereld aan het doen zijn, dat we allemaal langs elkaar heen beginnen te leven en dat direct spraakcontact (of nog erger: face-to-face contact) als onprettig geclassificeerd begint te worden.

Is het al te laat om er nog iets aan te doen? Het lijkt er bijna op. Smartphone-fabrikanten zijn hun (nadat ze ons eerst verslaafd gemaakt hebben) best aan het doen om de verslaving te temperen, maar zolang het businessmodel van alle andere entertainentsectoren er vooral op gebouwd is om ons zo lang mogelijk bezig te houden zodat we (extra) geld blijven uitgeven is dat vechten tegen de bierkaai.

Het zou kunnen dat er in de komende generatie(s) een ommezwaai gaat komen die ons als mensen weer weghaalt van het scherm, of een technologische doorbraak die zorgt dat we onze digitale communicatie en ons entertainment niet gekluisterd aan een scherm hoeven te ondergaan. Maar of dat beter wordt? Als je hoopte een antwoord te krijgen moet ik je teleurstellen: dat is er namelijk niet. Het is maar dat je weet hoe ver we inmiddels zijn.

[Afbeeldingen © markoaliaksander – Adobe Stock]

Powered by WPeMatico