Je hebt als tech-savvy consument inmiddels vast al een paar producten in huis die gebruik maken van kunstmatige intelligentie. Waarom dan je energiemeter nog niet? Dat is het idee achter de innovatieve start-up June Energy, die vanuit Antwerpen al meer dan 2,5 miljoen euro aan kapitaal hebben opgehaald om te zorgen dat wij als gebruikers van energie altijd de beste match hebben met de beschikbare energieformules.

Het werkt zo: June gebruikt slimme meterlezers om precies te kijken wanneer en hoeveel energie je gebruikt. Die lezers zet je direct op je meter. Zo lang je een display op je meter hebt die je met je ogen kunt aflezen, kan die meterlezer dat ook. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van OCR (optical character recognition) om de cijfertjes uit te lezen.

Volautomatisch besparen

De gegevens van je meter worden dan op een veilige manier doorgestuurd naar een online platform. Daar kan je alle informatie toegankelijk bekijken, en zo krijg je een heel goed idee over je eigen verbruik en waar precies de piekmomenten zitten. Maar goed, dat kunnen slimme meters ook, toch?

Het briljante van June is dat er iets heel concreets met die informatie gedaan wordt. De zelflerende algoritmes kijken naar de tarieven van alle energieleveranciers, en bepalen welke beter bij je huidige energieverbruik passen. Dat op zich is al fantastisch en precies het soort functionaliteit die niet in je door belastingsgeld gesponsorde slimme meter zit.

Maar nu wordt het écht vet: niet alleen kan June je vertellen welke leverancier beter bij je past, het bedrijf regelt vervolgens ook alle overstappen zonder dat je zelf iets hoeft te doen! Logischerwijs krijg je zelf altijd het laatste woord als je dat wilt, maar de vervelende details waar je liefst niet mee wilt dealen worden door June voor je geregeld. Het kan ook volautomatisch trouwens, net zoals je precies kunt aangeven welke energiemaatschappijen je wilt uitsluiten en in hoeverre groene stroom belangrijk voor je is.

Duurzaam geld verdienen

Een ander leuk detail van June is dat de technologie er achter ook al wordt ingezet om de productie van zonnepanelen te meten. Dat heeft een leuk extra effect, want als je nog geen zonnepanelen hebt kan June je op basis van je verbruikspatronen heel precies vertellen hoeveel en welke zonnepanelen je nodig hebt om precies jouw energieverbruik te kunnen dragen. Dat maakt het een ideale manier om te zorgen dat je huishouden wat duurzamer in het leven staat, los van de financiële besparing die dat logischerwijs oplevert.

Over financiële besparing gesproken: je vraagt je wellicht af hoe June Energy zelf verdient aan dit verhaal. De slimme meterlezers kosten 29 euro per stuk voor gas en elektriciteit en zo je wil kun je ook nog voor 99 euro een waterlezer (in beta) bestellen. Automatische meting kost 3,99 euro per maand, maar als je zo ver gaat ben je gek als je niet ook de overstapservice erbij neemt voor in totaal 5,99 euro per maand.

June Energy gelooft zo erg in hun concept dat ze je eerste jaar een winstgarantie durven af te geven. Zo ga je dus gegarandeerd geld terug krijgen ten opzichte van je originele rekeningen. Reden genoeg om het eens te proberen, zouden we zeggen. Check dit innovatieve Belgische bedrijf en doe er je voordeel mee!

Klik hier om jezelf aan te melden

Powered by WPeMatico