Het was al enigszins verrassend dat er vorige week bij de presentatie van Apple’s nieuwe iPhones met geen woord gerept werd over draadloos opladen. De iPhone X kon het al, en de nieuwe telefoons kunnen het ook. Sterker nog: alle referenties aan AirPower (zoals Apple haar eigen Qi-oplossing noemt) op de website zijn weggehaald, terwijl er in eerste instantie een releasedatum van 2018 was aangekondigd vanuit Cupertino. Maar Waarom?

Het probleem blijkt dat Apple’s eigen oplossing om dat te doen nog steeds niet functioneert., zo zegt insider Sonny Dickson. De mat zou zoals beloofd zowel je iPhone, Apple Watch en AirPods moeten kunnen opladen, tegelijk. Dat blijkt echter in de praktijk niet goed te werken. De mat genereert namelijk veel te veel hitte en dat zorgt er voor dat de apparaten die er op liggen niet goed opladen omdat ze zelf te warm worden. Het zorgt er ook voor dat de speciale chip die in de mat zit niet goed werkt.

Technisch verhaal

Daarnaast zijn er nog meer problemen, zo blijkt. Een van de voordelen van Airpower zou moeten zijn dat AirPods en de Apple Watch de status van het opladen zouden moeten doorgeven aan de iPhone, maar dat blijkt ook niet goed te werken. De communicatie hapert nogal en dus is dat wéér een voordeel van AirPower (waarvan je weet dat Apple de hoofdprijs gaat vragen ten opzichte van ook werkende opladers die Qi gebruiken) dat het niet doet.

De spoelen die in de AirPower-mat verwerkt moeten worden blijken mechanisch gezien een serieus probleem op te leveren. Doordat je als gebruiker elk apparaat waar dan ook op de mat zou moeten kunnen gooien om het op te laden moeten er drie verschillende maten spoelen door elkaar heen gevlochten worden, maar juist dat blijkt lastig. Het is ook de hoofdoorzaak van de hitte-problemen, blijkbaar.

Een andere kijk op de problemen bij Apple komt van John Gruber en die is ook niet vrolijk over de vooruitzichten. De problemen met de spoelen kunnen niet opgelost worden zonder het design van de AirPower aan te passen en dat zou geen optie zijn voor Apple. Ze zitten echter wel met een probleem, want zoals het apparaat nu in elkaar steekt werkt het gewoonweg niet. De lancering in 2018 is dus zeker van de baan, maar de vraag is of we überhaupt nog een keer de mat die ons vorig jaar beloofd is gaan zien…

[Afbeeldingen © Apple]

Powered by WPeMatico