Mastercard meldde vandaag wat je vermoedelijk in je eigen leven ook al gemerkt hebt: je pinpas in een apparaat steken gebeurt nog maar heel weinig. En als het nog gebeurt is het meestal omdat de automaat zegt dat je ter verificatie van het contactloze pinnen toch even je pas moet insteken.

Volgens het betalingsbedrijf is het aantal contactloze betalingen is sinds vorig jaar met 77 procent gestegen, wat effectief betekent dat sinds midden dit jaar meer dan de helft van alle betalingen met bankpassen contactloos is gebeurd. Het betalen zonder fysiek contact heeft volgens Mastercard sowieso een enorme vlucht genomen in Europa (vooral in Oost-Europese landen) maar in Nederland gaat het wel heel hard.

Nu al meer dan in 2017

In ons land is inmiddels 90 procent van de bankpassen geschikt voor contactloos betalen en de helft daarvan wordt minstens een keer per maand gebruikt voor zo’n betaling. We hebben met zijn allen van 1 januari tot nu al net zo vaak contactloos betaald als in heel 2017 en dan moet het shopping-seizoen nog beginnen!

Ook interessant maar helaas niet meegenomen in de percentages is hoe veel bankpasbetalingen er in totaal nog gemaakt worden. Zijn er dat meer of minder dan vorig jaar? Gaan mensen dusdanig veel online shoppen dat ze hun bankpas niet nodig hebben? En hoeveel van de contactloze betalingen zijn voor hele kleine bedragen? Er wordt in het persbericht natuurlijk gezegd dat “de vastgestelde groei in contactloos betalen getuigt van een toename in het vertrouwen in contactloze technologie” maar de kans is groot dat er meer koffie wordt afgerekend met contactloos betalen dan bankstellen, al was het alleen maar omdat je met grotere bedragen toch gedwongen wordt om je pasje er in te steken. Hoe dan ook, contactloos betalen is de toekomst en hopelijk wordt het systeem nog makkelijker en hoeven we er niet eens meer een pasje bij te pakken. Misschien een doel voor 2019.

[Afbeeldingen © Prostock-Studio – Adobe Stock]

Powered by WPeMatico