Het nieuwe besturingssysteem iOS 12 staat na twee dagen al op meer dan tien procent van de apparaten die het toelaten, zo blijkt uit een trendrapport van Mixpanel. Dat is een mooie score, zeker als je kijkt naar de upgrade-cijfers voor concurrent Android. Daar is net Android 9 (Pie) voor uitgekomen en dat staat maar nauwelijks op de kaart. Zelfs de vorige versie van Android (8.0 en 8.1 oftewel Oreo) staat maar op 27, 2 procent van de apparaten en dat is na meer dan een jaar op de markt.

Eerlijk is eerlijk: een van de redenen dat de Android-adoptie van de nieuwste versie van het besturingssysteem nooit heel hoog zal gaan worden is omdat Google niet de hele keten in handen heeft. Er zijn honderden bedrijven die Android-toestellen maken en die zijn notoir in het vrijwel onmiddellijk droppen van support voor nieuwere versies nadat de telefoons verkocht zijn. Dan hebben we het niet over de Samsungs, Oppo’s en Huawei’s van de wereld, maar de echte kleine makers die vooral in goedkopere markten opereren. Juist in die markten worden telefoons ook gebruikt tot ze letterlijk uit elkaar vallen (en dan is er nog tape) en dat zorgt er voor dat er een overmatig groot percentage toestellen met oude software in gebruik blijft.

ios-12-adoptie
Zo staan we er nu voor. Beeld: Mixpanel

Powered by WPeMatico