De meeste mensen weten niet eens dat ze hun telefoon kunnen beschermen tegen ’tracking’ van derde partijen. Daarbij volgen bedrijven als (voornamelijk) Facebook en Google precies wat je doet online om je daarna te bombarderen met advertenties. Volgens onderzoek van de Consumentenbond heeft 95 procent van de Nederlanders geen adblocker op hun smartphone en meer dan 80 procent zelfs niet eens op hun pc. Ze baseren dat op het onderzoek dat onder 1800 mensen is gedaan.

Een andere grote issue is dat mensen met een Android-telefoon (en dat is toch het overgrote gedeelte) structureel in Google en Facebook zijn ingelogd. Google heeft de privacy-instellingen van je account standaard zo ingesteld dat ze alles van je kunnen onthouden, zoals waar je bent geweest en waar je op gezocht hebt in zowel tekst als beeld. Ze weten echt eng veel. Facebook volgt je locatie op een Android-telefoon automatisch als je de app geïnstalleerd hebt.

Hoe kan ik me beschermen tegen tracking?

Er zijn verschillende manieren om te zien in hoeverre je gevolgd wordt maar de Consumentenbond heeft zelf een soort van adviespagina opgezet waarbij je binnen vier vragen weet wat je kunt doen. Kort gezegd komt het neer op dit lijstje:

  • zorg dat je een adblocker installeert
  • nee serieus gebruik een adblocker
  • gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord
  • pas je privacy-opties aan bij Google (bij activiteitsopties)
  • check je instellingen op je smartphone voor app-machtigingen want daar zit de tracking vaak verborgen
  • had je die adblocker nou al geïnstalleerd?

Het is gedoe om te zorgen dat je niet overal gevolgd wordt, we weten het. Dat is precies de reden dat bijna niemand het doet. Als je het echter vervelend vindt om achtervolgd te worden door dingen waar je één keer op hebt gezocht of die je net gekocht hebt dan is het wel de moeite om actie te ondernemen. Je bent gewaarschuwd!

[Afbeeldingen © valerybrozhinsky – Adobe Stock]

Powered by WPeMatico