Facebook maakt het net zoals zoveel sites mogelijk om je telefoonnummer in te voeren als secundaire verificatie. Dat zou de veiligheid van je account bevorderen, maar effectief blijkt uit onderzoek van Gizmodo dat je nummer ook gebruikt wordt om je gerichte advertenties te sturen. Je kunt als adverteerder gewoon een waslijst met telefoonnummers ingeven om een gerichte advertentie te laten zien en als ze je nummer hebben krijg jij dat dus ook gewoon voor je kiezen.

De ellende is dat heel veel mensen inmiddels hun nummer al aan Facebook hebben gegeven. Het was tot voor kort de enige manier om je account te beschermen tegen ongeoorloofde inlog-pogingen. Inmiddels kun je ook een 2-staps authenticator gebruiken (en dat is ook een stuk veiliger) maar weinig mensen gebruiken dat en dus heeft Facebook heel veel nummers, die ze gewoon mogen gebruiken. Want algemene- en privacy-voorwaarden.

Hoe komt Facebook aan mijn nummer?

Het wordt nog erger: doordat Facebook zo goed is in het naar binnen trekken en vergelijken van data kan het ook zo zijn dat je telefoonnummer bekend is bij hen terwijl jij het nooit hebt ingevuld. Facebook geeft je namelijk de mogelijkheid om je contactenlijst te delen met het netwerk. Als iemand anders dat doet en die heeft toevallig je naam en telefoonnummer, dan maakt Facebook van één en één twee en koppelen ze je nummer aan je persoon.

Mensen zijn eigenaar van hun adresboek. We realiseren ons dat dit kan betekenen dat een andere persoon geen controle heeft over de informatie die gebruikers over hen uploaden.

– Vertegenwoordiger Facebook

Powered by WPeMatico