Als je eenmaal een topper bent in de tech-industrie moet je wel zorgen dat je daar blijft. Dat kost geld, veel geld, zo becijferde Bloomberg. Die telden een 80 miljard dollar die alleen al in het afgelopen jaar uitgegeven zijn door de grote vijf – Apple, Alphabet (Google), Amazon, Facebook en Microsoft – aan dingen als fabrieken, servers, internetkabels en het investeren in nieuwe technologieën.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de uitgaven bij die bedrijven een stuk harder groeien dan bij anderen. In 2015 werd er nog ‘maar’ 40 miljard uitgegeven, maar nu is dat dus al het dubbele. De conclusie is logisch: de tech-giganten zijn de concurrentieposities van alle andere bedrijven aan het wegkopen.

Niet mee te concurreren

Hoe moet een startup in vredesnaam nog gaan concurreren met een bedrijf dat zo veel geld aan infrastructuur kan uitgeven? Met opkomende technologieën zoals AI en daaraan vast zelfrijdende auto’s is het vooral schaalvoordeel dat je kan helpen. Groei, groei en nog eens groei, zo zien de investeerders het graag. Amazon bijvoorbeeld stopt elk beetje winst terug in het nog groter maken van het bedrijf, waardoor ze explosief blijven groeien. Totdat ze straks overal zitten en zo’n vaste waarde zijn dat er geen andere werkende manier meer is om nog goederen te krijgen. Dat is althans het plan.

Iedereen wil de eerste zijn die de grote problemen oplost of die in elk geval kan bijblijven, dus wordt elke investering van één van de vijf nauwlettend in de gaten gehouden door de rest en wordt daar ook op gereageerd. Enige concurrentie wordt gewoon opgekocht, want welke startup zegt er nee tegen een bedrag waar je met zijn allen echt nooit meer iets voor hoeft te doen?

Is het al te laat?

Het is geen toeval dat de EU via Margrethe Vestager geen kans onbenut laat om mededingings-boetes op te leggen aan Google en co., maar de realiteit is dat het heel moeilijk gaat worden voor sommige bedrijven om nog te ‘falen’. Onze technologische vooruitgang én ons leven van vandaag zijn in zo’n grote mate afhankelijk van die reuzen dat het lastig wordt om ze nog om te laten vallen. Als technologie de toekomst is, en schaal de beste manier om technologie sneller vooruit te krijgen, wie krijgt nog de kans om een imperium op te bouwen zoals deze bedrijven dat hebben? De enige richting van waaruit we nog iets uit kunnen verwachten is China, met alle mitsen en maren die daar aan hangen. Lang verhaal kort: we zullen het er voorlopig mee moeten doen, die vijf.

[Afbeeldingen © Pexels]

Powered by WPeMatico