Google gaat vanaf nu auteursrechtelijke informatie toevoegen aan alle beelden die je via Google Afbeeldingen/Image search kunt vinden. Onder druk van de foto-industrie (voornamelijk Getty Images) werd eerder al de knop waarmee je foto’s kon downloaden verwijderd, maar nu zie je bij elke foto waar die metadata-informatie is toegevoegd ook direct wie de credit verdient voor de foto.

Je kunt dus vanaf nu meteen zien wie de credit voor een foto zou moeten krijgen en daarnaast kun je ook zien wie de rechten daarvan heeft. Wat Google nog niet doet is duidelijk maken op welke manier je dan eventueel die rechten zou kunnen krijgen. Dat zou ook wel handig zijn, maar dit is een hele goede eerste stap.

IPTC

Het is vooral goed nieuws voor professionele fotografen die altijd een hoop moeite hebben gehad om hun auteursrecht uit te oefenen als ze niet aangesloten waren bij organisaties die copyrightschenders het leven zuur maakten. Die laatste zijn trouwens wel al heel effectief, want er worden meer dan genoeg fotoclaims rondgestuurd. Een klein voordeel van deze extra informatie van Google is dat er nu ook minder malafide claims gestuurd kunnen worden, want je kunt makkelijk nakijken van wie een foto nou echt is.

[Afbeeldingen © Mohamed Almari – Pexels]

Powered by WPeMatico