Er was deze week opvallend nieuws uit een onderzoek dat door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en het initiatief Alert Online is laten uitvoeren. Daaruit blijkt dat zo’n 75 procent van de Nederlanders wel eens te maken heeft gehad met een vorm van cybercrime, maar dat slechts zo’n 45 procent zich ook echt zorgen maken over hun online veiligheid.

Dat is al geen best begin, maar het echte opvallende nieuws is dat slechts de helft van de mensen die slachtoffer zijn geworden van cybercrime (en dat ook weten) actie onderneemt om dat in de toekomst te voorkomen. Als ze al iets doen installeren de meeste mensen antivirus-software, maken ze in een derde van de gevallen betere wachtwoorden aan en een zelfde percentage gaat iets beter opletten als ze surfen om zeker te weten dat ze op echte https-sites zitten. Het lijkt er op dat we met zijn allen denken dat de gevolgen nou toch niet echt wereldschokkend zullen zijn en daarom doen we vaak niets of te weinig, zelfs nadat we ‘gepakt’ zijn. Dat bleek eerder ook al uit onderzoek van het CBS.

alertonline_infographic_onderzoek2018

Powered by WPeMatico