Apple’s protectionisme kent blijkbaar geen grenzen. Nadat ze eerder (in Australië) al flink aangepakt zijn omdat ze speciale chips in hun telefoons inbouwden die er voor zorgden dat een onafhankelijke reparateur die niet kon repareren blijken ze het nu wéér gedaan te hebben met de nieuwe Mac en Macbook Pro’s.

Die nieuwe computers hebben namelijk de ‘beveiligingschip’ T2 aan boord. Die zorgt er voor dat een Mac niet meer werkt als er een belangrijk onderdeel zoals de Touch ID-sensor, maar ook dingen als het beeldscherm, toetsenbord, touchpad, de behuizing of de printplaat wordt vervangen door iemand buiten de Apple reparatie-service om. Feitelijk kun je helemaal niks meer repareren zonder Apple. Hoe hebben ze dat gedaan?

Software-blokkade

Om de zaak weer aan de praat te krijgen moet de configuratiesoftware ‘Apple Service Toolkit 2’ gedraaid worden en die is alleen beschikbaar voor medewerkers van Apple of een van de geautoriseerde service providers. Wordt die diagnostische software (die moet verbinden met een cloud-server van Apple zelf en waar je een inlog voor nodig hebt) niet gedraaid, dan is de reparatie volgens een gelekte service manual van Apple “niet compleet en resulteert dat in een niet-functionerend apparaat”. Lekker dan.

Dit is protectionisme pur sang en niet alleen zet dit alle derde partijen buitenspel, het ontneemt ons als consument de keuze waar we onze Macs laten repareren. Een bijkomend gevolg is dat Apple straks gaat bepalen wanneer je Macbook Pro uit 2018 verouderd is, en vermoedelijk gaat dat niet zoals bij de oudere Macs pas na tien jaar zijn, als je zélf hebt besloten dat het tijd wordt voor een nieuwe.

macbook-pro-2018

Powered by WPeMatico