FDA, de Amerikaanse waakhond die strenge controles uitvoert op medische toepassingen die de Amerikaanse markt willen betreden, heeft de Belgische app FibriCheck een goedkeuring gegeven. FibriCheck is een medische smartphone applicatie die hartritmestoornissen detecteert. Op deze manier kunnen ze de grote plas oversteken en de oplossing ook in de Verenigde Staten uit gaan brengen. Het is voor het eerst dat er een medische smartphone applicatie voor hartritmestoornissen door de FDA wordt goedgekeurd.

FibriCheck maakt gebruik van de camera’s in smartphones, of de optische sensoren in smartwatches, om hartslagen te detecteren en hieruit een hartritme af te leiden. De techniek wordt ook wel photoplethysmografie of PPG genoemd. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie in combinatie met medische software, kan er een accurate analyse gemaakt worden van het hartritme. Deze informatie komt beschikbaar voor de gebruiker en/of de arts over de toestand ervan.

Het hoofddoel van FibriCheck is het detecteren van voorkamerfibrillatie, een hartstoornis die 1 op 4 mensen boven de 40 jaar kan treffen en de kans op een beroerte met factor 5 verhoogt. Door gebruik te maken van Fibricheck-technologie kan de aandoening tijdig worden opgespoord en kunnen mogelijke problemen vermeden worden.

Smartphone spot-check back
Checken doe je gewoon met je smartphone.

Powered by WPeMatico