Het Internet of Things. Je hoort het de laatste tijd steeds meer voorbij komen, vaak als afkorting IoT, maar voor veel mensen en zeker voor veel bedrijven is het nog een stip aan de horizon. Interesse is er wel, maar wat komt er allemaal bij kijken? Hoe integreer je zo’n oplossing in je bedrijf? Levert het echt iets op? Is het wel veilig? Allemaal relevante vragen, maar er zijn nog niet veel mensen met goede antwoorden. Wie die wel heeft is Robbrecht van Amerongen, die bij specialist Conclusion Connect Business Development Manager IoT is. We gingen met de goedlachse expert zitten om te kijken wat de uitdagingen en kansen zijn in dit nieuwe veld.

Kansen en uitdagingen in IoT

Want kansen, die zijn er volgens hem. In gebieden zoal de maakindustrie, gezondheidszorg, klimaatbeheersing, planning en flow control valt er veel winst te behalen. Maar hoe dan? Van Amerongen heeft voorbeelden te over. Zijn eerste is er eentje over een fabriek die grote machines heeft. Die machines hebben lagers en die moeten eens in de zoveel tijd gesmeerd worden. Door via een cartridge te checken of dat smeermiddel bijna op is en dat op tijd door te geven kun je voorkomen dat zo’n lager vastloopt – met duizenden euro’s aan schade tot gevolg. “Dat gebeurt nu nog vaak handmatig, maar je kunt veel besparen als de lagers zelf doorgeven dat ze gesmeerd moeten worden” aldus van Amerongen.

Maar ook een gemeente kan veel baat hebben bij IoT, zo zegt hij. Hij vertelt over een gemeente die in haar maag zat met de straatlantaarns. De lampen in die lantaarns vallen een keer uit, maar het is te kostbaar om die elke week of maand te controleren. Gevolg? “De hele zomer kijkt er niemand naar om en in September belt iedereen tegelijk op dat de lantaarns het niet meer doen!” Ook daar kan een sensor uitkomst bieden, want die checkt of de lamp het nog doet en als er eentje ‘afgaat’ weet de reparatiedienst waar ze heen moeten. Zo branden de lampen altijd en is iedereen tevreden. Dan moet je dat systeem echter wel implementeren.

Daar zit op dit moment ook nog een flink deel van de uitdaging. Organisaties hebben vaak meer devices die IoT-data genereren dan ze denken en als je die op een slimme manier kunt koppelen heb je al snel resultaat. Dat koppelen is wel tricky. Er zijn inmiddels meer dan 450 platformen die op verschillende manieren data genereren, allemaal op een net andere manier. De verbanden zoeken tussen al de data die de verschillende systemen genereren is op dit moment nog handwerk. “Er worden wel algoritmes gebruikt om bepaalde systemen te koppelen, maar dat staat op dit moment nog in de kinderschoenen”, zo zegt de specialist.

Robbrecht van Amerongen, Business Development Manager IoT Conclusion Connect
Robbrecht van Amerongen

Powered by WPeMatico