Vanaf 2019 wil de Europese Unie de plasticberg in en rond de oceaan flink gaan terugdringen. Dat willen ze bereiken door een aantal plastic producten te verbieden. Maar hiermee lossen we het probleem van al het bestaande plastic in de oceaan niet op.

Boyan Slat verricht met zijn Oceancleanup initiatief al heel veel goed werk op dit gebied. En ook SodaStream haakt hier nu bij aan. Vandaag kondigen ze de lancering aan van de ‘Holy Turtle’, een innovatief systeem dat is ontworpen om plastic afval uit open water te verzamelen. Het gigantische apparaat wordt deze week voor het eerst getest in de Caribische Zee, voor de kust van Roatan (Honduras).

Drijvende vuilnisbelt

Dit initiatief is geïnspireerd door onderstaande video van Caroline Powers uit oktober 2017 voor de BBC, met onderwaterbeelden van een drijvende vuilnisbelt voor de kust van Roatan. Geschokt door deze verontrustende beelden, begon Daniel Birnbaum, CEO van SodaStream, en zelf ook een ervaren schipper en marineofficier, een zoektocht naar een oplossing om het drijvende afval op te ruimen.

Powered by WPeMatico