Oudewijvenzomer, het klinkt een beetje als een term uit de tijd toen de friet nog een kwartje kostte. Het betekent letterlijk ‘de nazomer’. In het Engels klinkt het al een stuk beter en praten we over de Indian Summer. Het is de periode van eind september tot half november waarin het nog ‘zomerachtig’ weer kan zijn. Of we nu wel of geen ‘climate change’ hebben doet er niet toe. We hebben de heerlijkste zomer sinds jaren gehad en wat ons betreft is dat een blijvertje. Net als de zomertijd: lange warme zomeravonden waarbij het zo lang mogelijk licht is.

En net als je denkt dat al dat zomerse lekkers over is en het herfst begint te worden, komt de zomer terug. De komende week wordt het echt weer dik 20 graden en op de meeste plaatsen wellicht nog warmer. Hopelijk zijn de strandtenten nog open en staan de terrasstoelen nog buiten. Omdat inmiddels de herfst zich al heeft gemeld noemen we dit uitermate prettige verschijnsel een oudewijvenzomer. Neerlandici (volgens de Volkskrant epische taalbazen) kunnen weer uit de stal komen, want waarom noemen we dit verschijnsel voortaan ook maar de Indian summer? Airconditioning klinkt ook beter dan klimaatregeling: gewoon omdat het lekkerder bekt.

Powered by WPeMatico