Autostadt in Wolfsburg is met meer dan 37 miljoen bezoekers sinds de opening in 2000 uitgegroeid tot de grootste ‘automotive destination’ ter wereld. De opzet van het park is om niet alleen autoliefhebbers te trekken maar ook de andere gezinsleden een leuke dag te bezorgen. Het werkelijk prachtige park ligt aan de rand van de stad, direct naast de Volkswagenfabriek, van grote afstand al te herkennen aan de vier enorme schoorsteentorens. Alles op het park – niet in de laatste plaats de oude fabriek – ademt architectuur en is een genot om naar te kijken. Autostadt is alleen al daardoor veel meer dan zomaar het zoveelste themapark.

Het idee voor Autostadt is gestart in 1994 met als inzet een overzichts-tentoonstelling van Volkswagen voor de wereldtentoonstelling ‘Expo 2000’ in Hannover. In 1998 werd daadwerkelijk gestart met de bouw van het park. Aan het project werkten een team van meer dan 400 architecten met totale kosten – niet schrikken – 435 miljoen euro.

Het park ademt natuurlijk wel de sfeer van Volkswagen en heeft een sterke focus op automerken die onder de Volkswagen Group vallen. In het grootste paviljoen vind je het klantencentrum, tevens de plek waar je volop informatie kunt krijgen over de nieuwste modellen en waar je op verzoek een rondleiding kunt krijgen door de fabriek. Dat laatste kan overigens alleen in combinatie met de optie om je nieuwe auto daar ter plekke te laten afleveren.

Naast alle prachtige paviljoens (zie verder) vallen de twee 48 meter hoge glazen torens die gebruikt worden als opslagplaats voor nieuwe Volkswagens het meeste op. Deze torens staan in verbinding met de fabriek van Volkswagen via een 700 meter lange tunnel. De logistiek die er voor zorgt dat auto’s uit de fabriek in deze ‘aflevertorens’ terecht komen is volledig gerobotiseerd. In praktijk worden hier dagelijks bijna 800 auto’s afgeleverd die vanaf de productielijn in de fabriek via tunnels in de vakken in de torens worden geplaatst. Daar blijven ze maximaal 48 uur staan, om daarna te worden afgeleverd aan de nieuwe eigenaar.

Autostadt_VW_Wolfsburg_13
Autostadt vroeg in de ochtend, verschillende soorten wegdek en de fameuze torens

Powered by WPeMatico