De Panamericana – ook wel de Pan-Amerikaanse weg – is een netwerk van wegen dat loopt van Fairbanks in Alaska tot Vuurland in Argentinië. Vanuit het noordelijke puntje in Noord-Amerika rijd je naar het zuidelijkste punt in Zuid-Amerika. Over de precieze lengte van deze bijzondere route verschillen de meningen, maar hij heeft zeker een lengte van meer dan 25.000 kilometer.

De afgelopen maand heb ik met een Mini Cooper Countryman SE (samen met twee andere teams) een deel van deze Panamericana in Zuid-Amerika gereden. Een in alle opzichten avontuurlijke roadtrip via deze beroemde weg. Een overzichtelijk te rijden route is de Panamericana zeker niet. Zodra je eenmaal Mexico hebt bereikt worden de wegen anders dan dat wij gewend zijn. Ook zijn niet alle landen altijd even veilig. Zo moest een van de teams op het eerste traject Nicaragua binnen één dag doorkruisen omdat de gespannen politieke situatie daar op dit moment niet de beste plek is om te reizen. Uiteindelijk zij de drie Mini’s met een vertraging van 5 dagen toch aangekomen in Lima (Peru) het punt waar ik zelf achter het stuur mocht kruipen voor de lange reis naar Santiago de Chile (Chili).

De start in Lima

Lima is de hoofdstad van Peru. Wie er aankomt op de overbevolkte luchthaven merkt al gelijk dat alles hier zo’n beetje anders is. De taxirit van de luchthaven naar het hotel zo’n kleine 25 km verderop duurt net geen anderhalf uur. Het verkeer in de stad is rommelig zonder dat er echt verkeersregels zijn, zo lijkt het. Hier geldt net als in de jungle het recht van de sterkste. Het hotel ligt aan de kust in een wat rustige (en veilige) omgeving en is het vertrekpunt van onze 6-daagse avontuurlijke roadtrip naar Chili. Wegkomen uit Lima lijkt ook s’ochtends vroeg nog niet zo makkelijk, want ook hier begint het met een ongekende verkeersdrukte. Zodra je de stad via een stukje snelweg verlaat zitten je al snel op de Panamericana. Na Lima staat de eerste middagstop gepland in Nazca.

Panamericana-Trujillo-Lima
Onderweg van Trujillo naar Lima via de Panamericana

Powered by WPeMatico