Er is zich een interessant spel aan het ontwikkelen tussen de Europese Unie en YouTube. Nadat er in principe akkoord is bereikt over de nieuwe en immens impopulaire copyrightwet die Europa lijkt te gaan krijgen heeft YouTube CEO Susan Wojcicki de aanval daarop ingezet via haar laatste creator blog. Het gaat specifiek over artikel 13, dat bedoeld is om grote partijen zoals YouTube (of eigenlijk vooral YouTube en de rest ook wel, maar toch voornamelijk YouTube) verantwoordelijk te maken voor de content die ze op hun kanaal toelaten. Als daar auteursrechtelijke content op wordt vertoond is niet alleen de maker verantwoordelijk, maar ook YouTube het videokanaal.

Wojcicki gaat tot het gaatje in haar aanval. Ze zegt nog net niet dat als deze wet zoals hij nu geschreven staat aangenomen wordt in januari, we in Europa beduidend minder YouTube gaan hebben dan voorheen, maar daar komt het wel op neer. Niet alleen zegt ze dat miljoenen mensen geen video’s meer zullen kunnen uploaden, maar ook dat we als Europeanen meer dan vermoedelijk afgesloten zullen worden van het leeuwendeel van de content die nu al op YouTube staat.

Artikel 13 dreigt de mogelijkheid om content te uploaden naar platforms als YouTube. Het dreigt ook gebruikers in de EU af te sluiten van het zien van content die er nu al is. Het kan platforms als YouTube dwingen om alleen nog maar content van een klein aantal grote bedrijven te publiceren.

– Susan Wojcicki, CEO YouTube

Powered by WPeMatico