De cloud is inmiddels bijna een soort grap geworden omdat er zo veel mensen zijn die het er over hebben zonder precies te weten wát het nu eigenlijk is. Het grapje gaat “The cloud is just someone else’s computer” maar dat dekt de lading ook niet helemaal. Datacenter na datacenter wordt volgestouwd met identieke hardware die daarna geautomatiseerd allerlei dingen gaat doen voor andere ondernemingen.

Met die ‘dingen’ wordt vaak ook opslag bedoeld. Er komt wat binnen in een datacenter en al die data moet natuurlijk ook ergens opgeslagen worden. Cloudsystemen, bedrijfsgegevens, databases, alles moet veilig blijven want als een van de computers of schijven het begeeft (of ze begeven het allemaal tegelijk door een catastrofale storing) moet er ook een backup van je backup zijn.

Gewoon opnemen op een bandje

Die backups worden als je het een beetje duurzaam wilt aanpakken gedaan met tape. LTO-tape, of Lineaire Tape-Open om precies te zijn. Vergelijkbaar met een hypergeavanceerd cassettebandje kan een LTO-tape tegenwoordig zo’n dertig terabyte aan data opslaan en feilloos weer teruglezen. Zo’n tape kan elke dag ‘gedraaid’ worden en dan is er van de staat van die dag in elk geval een backup. Tapes gebruiken geen stroom om de opslag vast te houden en zijn daarnaast ook nog eens een stuk goedkoper dan harde schijven. Dat is niet alleen voor datacenters een optie, maar ook voor bedrijven die hun eigen backups willen of moeten draaien omdat hun systemen niet cloud-fähig zijn. Die tape moet natuurlijk wel óók ergens opgeslagen worden en daar zijn ook speciale bedrijven voor.

Één daarvan is BackupNed, die zich gespecialiseerd hebben in het duurzaam veiligstellen van alle soorten tapes. Dat betekent dat ze doorgaans dagelijks bij datacenters en bedrijven langsgaan om de tape-backups op te halen. Die worden dan vervolgens veilig en klimaat-gecontroleerd opgeslagen, zodat de magnetische banden niet op de een of andere manier aangetast kunnen worden. De reden dat die tapes off-site worden opgeslagen is dat het nog een extra laag veiligheid toevoegt aan de backup.

tape-backup-backupned

Powered by WPeMatico