Jan-Willem Dijkstra had helemaal niet gedacht dat zijn baan bij SAP hem in de wereld van rolstoelen zou brengen, maar het kan raar lopen. Hij kwam via een Internet of Things-ideeën-wedstrijd intern op het idee om iets met decubitus (doorliggen) te doen, omdat hij daar in zijn eigen omgeving veel over hoorde: “we hebben nogal wat medici in de familie en dan gaan gesprekken soms in aparte richtingen.”

De negatieve effecten van structureel in een rolstoel zitten – waaronder decubitus – kosten heel veel geld, zo’n 132 miljoen per jaar om precies te zijn. Reden genoeg om daar iets mee te doen. De problemen die een slechte zithouding in een rolstoel opleveren gaan echter veel verder. Achterover hangen in een rolstoel maakt de spieren op langere termijn slap, waardoor mensen bijna niets meer kunnen. Maar ook binnen één dag merk je al het verschil tussen goed (of slecht) zitten. Dat laatste kost veel energie die nuttiger besteed kan worden aan dingen als sociale interactie, zelfredzame activiteiten zoals jezelf aankleden of zelfs eten. Dat gaat dus serieus ten koste van de kwaliteit van leven op de lange termijn.

Powered by WPeMatico