Je staat er niet bij stil hoeveel informatie je in je opneemt als je auto aan het rijden bent. Het is pas als je een visuele voorstelling krijgt van alle dingen die een systeem als Tesla’s Autopilot ‘ziet’ dat je in de gaten krijgt hoeveel kleine details er al dan niet toe doen als je aan het rijden bent. YouTube-gebruiker greentheonly heeft een heel aantal video’s waarin hij verschillende camerabeelden van zelfrijdende auto’s (in zijn geval een Tesla) bij elkaar zet en dan ook laat zien wat de relevante data is die zo’n systeem er uit haalt.

Daarin zie je dat heel veel van het detail dat wij als mens zien helemaal niet mee wordt genomen in het beeld van zo’n zelfrijdend systeem. Alles dat niet direct relevant is voor het rijden op dat moment wordt straal genegeerd, zoals bijvoorbeeld een rij bomen die aan de kant van de weg staan waar de auto niet rijdt. Aan de andere kant wordt er wel met zes ‘ogen’ tegelijk gekeken naar wat er voor, achter, en aan de zijkanten van de auto gebeurt. Daarmee ziet het systeem op elk moment meer dan een menselijke chauffeur.

Powered by WPeMatico