Velen hadden de hoop al opgegeven, na de productieproblemen van de Model 3, vage tweets met vervelende consequenties en de vele, vele zijpaadjes waar CEO Elon Musk zich op begaf. Het is echter toch gebeurd, want Tesla kondigde aan dat er in het derde kwartaal van dit jaar zo’n 312 miljoen dollar winst is behaald. Dat heeft alles te maken met diezelfde Model 3, die langzaam begint te lijken op wat er tijdens de lancering over is beloofd, zowel qua productieaantallen als prijs voor kopers.

De marge op de Model 3 is een gezonde 20 procent, zo blijkt, en nu dat de productieaantallen van 5000 per week gehaald worden levert dat een hoop geld op. Dat wil niet zeggen dat Tesla de productiehel definitief achter zich heeft gelaten.

Nieuwe uitdagingen voor Tesla

Het bedrijf waarschuwde bij het goede nieuws ook al voor nieuwe uitdagingen die de winst in de weg staan. Daar hoort bij dat er nog veel grondstoffen en onderdelen weggegooid moeten worden bij het maken van de Model 3 (de ‘scrap rate’ zoals dat heet). Die zat een tijdje geleden nog op een bizar hoge 40 procent. Dat zet de milieuvriendelijkheid van een elektrische auto natuurlijk ook onder spanning, dus daar moet iets aan gedaan worden.

Daarnaast worden er ook nieuwe problemen gecreëerd door de verhoogde productie, vooral aan de logistieke kant. Als je ineens zoveel duizend auto’s per week kunt maken en dat ook doet moeten die allemaal getest en verscheept worden natuurlijk. Ook is Tesla bezig met een ander project dat wat cash gaat vergen: een nieuwe Gigafactory in Shanghai, die 2 miljard dollar gaat kosten en en uiteindelijk ook 250.000 voertuigen per jaar moet gaan produceren. Het is kostbaar om succesvol te zijn, dus is er ook nieuw kapitaal aangetrokken om dat allemaal te financieren: 731 miljoen dollar, om precies te zijn. Op zich allemaal positief nieuws dus voor Tesla. Als ze deze koers nu gewoon even kunnen vasthouden en Musk ook gewoon eens even zijn bakkes houdt zou het nog best eens kunnen goed komen met Tesla.

[Afbeeldingen © Tesla]

Powered by WPeMatico