In goed nieuws voor toekomstige Android-bezitters heeft Google een eerder beloofde maatregel hard gemaakt. Elke fabrikant die nog een smartphone maakt met Android er op moet nu in de licentie-overeenkomst met Google tekenen voor minstens twee jaar aan verplichte veiligheidsupdates. Dat is nog steeds maar twee jaar, terwijl we onze smartphones allemaal langer proberen te gebruiken dan die twee jaar, maar toch. Het is beter dan de ellende die we voorheen hadden.

Google heeft dat niet zelf naar buiten gebracht, maar iemand heeft beslag weten te leggen op een zogenaamd OEM-contract en daarin staat precies beschreven wat de regels zijn ten opzichte van het updaten. Fabrikanten moeten in elk geval in het eerste jaar na het uitbrengen van een nieuwe smartphone met Android vier veiligheidsupdates doen. In het tweede jaar is het aantal beveiligingsupdates niet gespecificeerd, maar omdat Google wel slim specificeert dat elke telefoon beschermd moet zijn tegen bugs die langer dan 90 dagen geleden zijn gevonden worden fabrikanten zo verplicht om in feite vier updates per jaar te doen.

Alleen voor ‘populaire’ toestellen

De nieuwe regeling wordt op 31 januari volgend jaar van kracht, dus vanaf dan is in feite elke smartphone met Android er op beveiligd. Er zit wel nog een beperking in het contract dat je zou kunnen nekken als Android-gebruiker. De verplichting tot updaten geldt namelijk alleen voor populaire telefoons, oftewel toestellen waarvan er meer dan 100.000 geactiveerd zijn.

Wel interessant is dat deze regel beïnvloed gaat worden door de splitsing die de EU geforceerd heeft tussen besturingssysteem Android en de Google apps die daar op staan. Die apps waren namelijk een belangrijk pressiemiddel voor Google om fabrikanten te dwingen akkoord te gaan met de update-verplichting. Als die straks wegvallen in het pakket wordt dat een ander verhaal. Aan de andere kant is het wel zo dat je er zeker van kunt zijn dat als een fabrikant zich niet conformeert aan deze regels, iemand dat aan de grote klok gaat hangen en dan is je reputatie er ook zo aan. Niet alleen dat: Google kan er dan ook voor kiezen om geen toestemming te geven om Android op nieuwe toestellen te zetten, en dan ben je als fabrikant helemaal de sigaat. Er zullen weinig telefoonmakers zijn die dat risico zouden durven lopen.

Powered by WPeMatico