Het afgelopen halfjaar hebben consumenten 61% van alle aankopen gedaan bij winkels, benzinestations, horeca en andere gelegenheden betaald met de pinpas. De overige 39% dus met contant geld.

Hiermee zijn de streefwaarden van 60% pin & 40% contant bereikt, die banken en toonbankinstellingen in 2014 hebben afgesproken toen het nog 60% contant en 40% pin was. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek naar de manier waarop consumenten aan de kassa betalen van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank.

De afspraken om het gebruik van de pinpas te stimuleren zijn destijds gemaakt in het kader van het Convenant Betalingsverkeer om de veiligheid en de efficiency van het betalingsverkeer te verhogen.

Cash

We hebben allemaal steeds minder cash op zak. Van de ene kant erg handig natuurlijk, overal contactloos of met pin betalen. Maar niet voor iedereen. Er zijn nog veel mensen en doelgroepen die liever niet met de pin betalen.

En wat te denken van de aankomende feestdagen. Ieder jaar blijven de uitgaven toenemen, maar wat als we weer getroffen worden door een pinstoring, dan ben je toch echt blij dat je wat cash op zak hebt.

De Nederlandsche Bank maakt zich dus wat zorgen over het dalende gebruik van contant geld.

Pinbetalingen

In mei van dit jaar hebben consumenten voor het eerst gedurende 12 opeenvolgende maanden gemiddeld 60% van hun aankopen aan de kassa betaald met hun pinpas en 40% met contant geld. Hiermee is de doelstelling van het Convenant Betalingsverkeer officieel bereikt. Met inbegrip van het cijfer over juni blijkt dat in het eerste halfjaar van 2018 61% van de aankopen met pin en 39% met cash zijn betaald.

De meesten mensen zijn meer gaan pinnen dan contant betalen, al zijn er wel duidelijke verschillen. Jongeren tussen de 19-24 jaar zijn wat pingebruik betreft koploper in Nederland. Zij betaalden gedurende de eerste zes maanden van 2018 77% van hun aankopen met een pinpas en 23% contant.

Figuur-2--groot_tcm46-379594
[Afbeelding © DNB]

Powered by WPeMatico