2019 is een feestelijk jaar voor de Duitse kunst, ontwerp en architectuur. Dan viert het prestigieuze opleidingsinstituut Bauhaus het 100-jarig jubileum. Een verjaardag waar op tal van plaatsen in Duitsland bij stil wordt staan, maar zeker ook in de rest van de wereld. Het Bauhaus was een opleiding voor beeldend kunstenaars, ambachtslieden en architecten in de periode 1919 tot 1932. Tegenwoordig is Bauhaus is een begrip waarvan de kernwaarden nog steeds diep verankerd zitten in het hedendaagse design van alles wat we om ons heen zien.

Bauhaus kent zijn eerste jaren in Weimar in de periode van 1919 tot 1925. Daarna verplaatste de opleiding zich naar van 1925 tot 1932 naar Dessau en in het jaar hierna naar Berlijn (1932-1933). Studenten werden in die jaren opgeleid in beeldende kunst, ambachten en architectuur. De gemende deler was dat alles wat werd ontworpen voor massaproductie was gebaseerd op eenvoud. Een zin die je ook in 2018 zou kunnen uitspreken en dat maakt Bauhaus tot een fascinerende designtaal die we over de hele wereld terugvinden.

Bauhaus en het Triadisch Ballet

Naast design en architectuur ontstond op de kunstacademie van het Bauhaus ook een balletvorm: het Triadisch Ballet (driedeling) waarin kleur en een nieuwe vorm van expressie een belangrijke rol speelden. De opleiding idealiseerde het idee van een totaalkunstwerk, waarin alle kunstdisciplines samenkwamen. Geestelijke vader was ene Schlemmer, gespecialiseerd in decorontwerp, die zich tevens stortte op het choreograferen. Het ballet hanteerde drie primaire vormen: bol, kubus en piramide en de kleuren rood, groen en blauw voor het verdere toneelbeeld. Onderstaande foto’s zijn gemaakt na een korte uitvoering van het ballet tijdens de opening van het Bauhaus 100-jaar event.

Bauhaus_100_Weimar_Travelvalley_345
100 jaar Bauhaus op de eventlocatie in Weimar

Powered by WPeMatico