Met de auto en caravan op vakantie naar Frankrijk, of een mooie roadtrip door Europa met de camper, allemaal genieten. Behalve voor iedereen die snel wagenziek is. Dan is de reis naar bestemming vaak afzien. Citroën heeft al een speciale bril ontwikkeld die ervoor zorgt dat je minder wagenziek wordt. TNO heeft een flink onderzoek gehouden en aan de hand daarvan een aantal tips opgesteld tegen wagenziekte. Maar de toekomstige auto zal dit zelf op gaan lossen.

De toekomstige Jaguar en Land Rover modellen zijn namelijk in staat om te vertellen of je wagenziek bent. Om vervolgens automatisch de voertuiginstellingen aan te passen om wagenziekte te bestrijden.

Wagenziekte

Er is nog altijd weinig bekend over wagenziekte, waar zo’n 70% van de mensen mee te maken heeft. Aan de hand van het onderzoek naar dit euvel, creëerde Jaguar Land Rover een algoritme dat de ‘welzijnsscore’ van elke inzittende bepaalt. De auto past daarna automatisch de voertuig- en interieurinstellingen aan om het effect van wagenziekte tot 60% te verminderen.

24.000 kilometer

Er werd meer dan 24.000 kilometer gereden om het effect van wagenziekte te meten. Daarbij werden passagiers gevraagd om onder het rijden bijvoorbeeld e-mails te lezen. Plotselinge stuurcorrecties versterken hierbij het risico op wagenziekte. Deze resultaten vormen de basis voor de rijstijl van autonome voertuigen, om plotselinge stuurcorrecties tot een minimum te beperken.

Welzijnsscore

De ‘welzijnsscore’ berekent hoeveel kans de bestuurder en passagiers lopen op wagenziekte. De techniek gebruikt biometrische sensoren om psychologische signalen te herkennen. In combinatie met verzamelde data over het rijgedrag, weet de auto dat een inzittende ziek wordt, voordat diegene dat zelf weet.

00-JLR-Motion-Sickness

Powered by WPeMatico