Je kent de uitdrukking ‘een kip zonder kop’ waarschijnlijk wel. De letterlijke betekenis is zoiets als ‘oerstom’, zonder na te denken en erg dom redeneren. Dat zelfde gaat ook op voor mensen die in de auto zitten te appen. Maar niet alleen in de auto is dit redelijk kansloos en gevaarlijk. Ook op de fiets gedraag je je als een kip zonder kop als je op je smartphone zit te kijken terwijl je deelneemt aan het verkeer.

Nu heeft de uitdrukking ‘kip zonder kop’ alles te maken met Mike, een Wyandotte-haan die na zijn onthoofding nog 18 maanden leefde. De details kun je vinden op internet. Je speelt met je leven en met dat van anderen. In dit land vinden we dan ook nog dat fietshelmen niet verplicht zijn, dus de verdubbelaar (lees: extra gevaar) is ook aanwezig. Je moet het gewoon niet doen, dat is duidelijk.

Appen op de fiets verboden

De overheid heeft eindelijk het gevaar van appende fietsers ingezien want Minister Cora van Nieuwenhuizen zorgt dat appen op de fiets vanaf juli 2019 verboden wordt. De discussie die loopt is of deze maatregel echt gaat werken. De zuiderburen hebben inmiddels onderzoek gedaan en daaruit blijkt dat fietsers blijven appen ondanks boetes. Een telecomprovider heeft nu de campagne ‘Héy, flappdrol’ bedacht en hoopt op deze manier hier iets aan te kunnen gaan doen.

Ruim 80 procent van de Nederlanders ergert zich aan appende mensen in het verkeer. Het probleem is dat we niet goed weten hoe we elkaar daar op aan kunnen spreken. De boodschap in de campagne is dat als je iemand ziet appen op de fiets, je hem of haar dan wakker schudt met: ‘Héy, flappdrol’.

Powered by WPeMatico