In een tijdperk waar cybercriminaliteit blijft toenemen en persoonlijke (online) data steeds meer waard worden, wordt het steeds belangrijker om je als consument goed te beschermen. Ondanks dat wachtwoorden als effectieve beschermingsmethode meer en meer ter discussie staan, blijven ze nu nog veel te belangrijk om geen aandacht aan te geven. Ze zijn vaak de voordeur naar jouw persoonlijke informatie en gegevens.

Vandaag op de Nationale Verander Wachtwoorden-dag is het goed om er maar weer eens even bij stil te staan. Ondanks alle waarschuwingen blijven mensen wachtwoorden gebruiken als hun eigen voornaam, 123456 en hun geboortedatum. Om deze reden heeft Gary Davis, Chief Consumer Security Evangelist bij McAfee, een korte tijdlijn van ons wachtwoordgebruik gemaakt en wat tips opgesteld om te helpen bij veilig wachtwoord-management. Daarnaast komt het cybersecurity bedrijf met een wachtwoordquiz, waarmee jezelf kunt vaststellen hoe goed jouw wachtwoorden (en strategie) zijn.

Het verleden, heden én de toekomst van (veilige) wachtwoorden

Vroeger schreven we onze wachtwoorden rustig op een stukje papier of in een notitieboekje, omdat het onthouden van wachtwoorden vaak lastig is. Om die reden gebruikten we bovendien vaak één en hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts. Bovendien bestaan wachtwoorden vaak uit een verzameling makkelijk te onthouden (en dus te raden!) gegevens, zoals de naam van ons huisdier, onze geboortedatum of de geboortedatum van een familielid.

Tegenwoordig is de situatie beslist niet beter. Uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld 23 online accounts met een password hebben en voor slechts 13 daarvan een uniek wachtwoord hebben ingesteld. Deze wachtwoorden zijn bovendien vaak variaties op een thema (waarbij slechts enkele letters of cijfers verschillen). Ook maken we voor onze inlogs steeds vaker gebruik van sociale media, wat betekent dat we een heel aantal accounts beveiligen met slechts een wachtwoord.

In de toekomst helpt de techsector ons gelukkig steeds meer onze accounts te beveiligen. Dankzij diverse technologieën als inloggen met vingerafdruk en twee-factor-authenticatie kunnen we onze accounts steeds eenvoudiger een stuk veiliger maken. Bovendien hebben we uiteindelijk misschien zelfs helemaal geen wachtwoorden meer nodig. Tot die tijd moeten we ons echter behelpen. We kunnen onze wachtwoorden natuurlijk wél zo veilig maken, en ons wachtwoordmanagement zo optimaliseren. Let daarbij op de volgende punten:

hackershulpje

Powered by WPeMatico