Deze week kwam het nieuwe rapport (PDF) van de Consumentenbond in samenwerking met Greenpeace en Wise waarin werd gekeken naar energieleveranciers en hoe groen ze eigenlijk zijn. We zijn ons allemaal steeds meer bewust van het belang van duurzame energie (ook met dank aan de zomer die veel te lang en te warm is geweest) dus dat is geen onbelangrijke informatie.

Veel mensen zijn op dit moment nog klant van grote grijze energieleveranciers als Nuon, E-on en Essent. Die klanten denken dat zij grotendeels groene energie afnemen, maar ondertussen nemen ze gewoon grijze energie af! Groene stroom is meestal nep, zo blijkt. Er worden gewoon certificaten gekocht, voornamelijk uit Noorwegen en Italië, zodat het lijkt alsof de stroom groen is, maar dat is dus niet zo. In alle eerlijkheid: geen enkele stroom die je niet zelf met je eigen zonnepanelen hebt opgewekt is honderd procent groen, want het is altijd een mix. Het verschil is echter dat een energiemaatschappij er voor kan kiezen om échte groene stroom aan netwerkbeheerders te leveren, of een beetje kan gaan zitten sjoemelen met certificaten.

Powered by WPeMatico