YouTube Originals, het nieuwe betaalde videoplatform van ’s werelds grootste videodienst moet straks gaan concurreren met Netflix. Inzet zijn YouTube Originals, films die exclusief op dit platform draaien. Het is even wennen want YouTube, groot geworden door vrijwel alles gratis te distribueren, in de rol van content provider, betaald en met premium content.

Inmiddels zijn ze er zelf ook wel achter dat dit een beetje een mismatch is, hoe prachtig en goed de content ook mag zijn. Op dit level concurreren met Netflix is sowieso een uitdaging. De opening is straks om ook deze premium content dus gratis beschikbaar te maken. Google heeft inmiddels bevestigd dat de content van YouTube Originals na 2019 voor iedereen te zien zal zijn, dus ook voor mensen zonder betaald abonnement. Wat je ervoor terug gaat krijgen zijn films, onderbroken door advertenties. Eigenlijk back to basics van YouTube.

Het is allemaal een beetje van alles wat, Youtube wordt natuurlijk knettergek van Netflix en zal ongetwijfeld jaloers zijn op de tijd die wij inmiddels besteden op dit platform (laatste cijfers zijn dat 15% van alle tijd op het internet inmiddels wordt gebruikt door Netflix). Een YouTube Premium abonnement, wel inclusief YouTube Music, kost je ongeveer 12 euro per maand. Zeg maar Spotify en Netflix in een.

Hoe die migratie gaat lopen is nog wel een beetje onduidelijk. Zo zouden bepaalde films (contractueel) nog wel achter een betaalmuur blijven zitten. De potentie voor gratis films blijft daar tegenover ‘huge’ met een paar miljard gebruikers per maand. Adverteerders kunnen wat dat betreft hun budgetten nog eens kritisch bekijken want waar gaan ze straks hun geld op inzetten. Het echte slachtoffer zou hier nogmaals zo maar televisie kunnen zijn want ergens zal een verschuiving gaan plaatsvinden. Het zou ook het einde kunnen betekenen van YouTube Premium want alleen een forse fee betalen voor YouTube Music lijkt ook een utopie.

Als Google echt verder wil in betaalde content is er maar één optie, Netflix kopen, maar misschien denken ze dat bij Apple ook wel. De strijd is nog lang niet gestreden. Het lijkt er wel op dat de lange termijn strategie van Google toch gericht is op het leveren van gratis content met daar overeen een advertentiemodel waar niemand omheen kan.

Google Premium een maand gratis

Wie wil weten wat Google Premium te bieden heeft kan een gratis abonnement voor de duur van 1 maand krijgen. Als je dat doet hebben we gelijk een filmtip voor je.

Powered by WPeMatico