Aan het einde van het jaar komen traditioneel de lijstjes. Maar er is meer want als we achteromkijken wat zien we dan. Hebben we alles wel zo goed gedaan dit jaar. Hebben we inderdaad sociale en maatschappelijke zaken echt aangepakt. Of hebben we ons drukker gemaakt om appende en selfies makende mensen, om de prijs van brandstof, zwarte pieten of roetpieten, de opstelling van het Nederlands voetbalelftal en al die andere onderwerpen die dit jaar trending waren.

We hebben echt over alles een mening maar klopt deze altijd wel. Ipsos, een van de grootste marktonderzoeksbureaus ter wereld, kijkt met ons mee. Over de mispercepties, zeg maar het gat tussen de perceptie en werkelijkheid. Hoe zit dat precies in Nederland en weten we eigenlijk wel hoe het met ons landje gaat als we het hebben over klimaatverandering, immigratie en andere actuele maatschappelijke thema’s. We zouden een longlist kunnen maken met andere onderwerpen want ook vragen als wat vinden we van Brexit, Trump en Facebook horen daarbij.

Ipsos onderzocht voor het vijfde jaar op rij hoe groot het gat daadwerkelijk is tussen die perceptie en de werkelijkheid in Nederland. Dit onderzoek ‘Perils of Perception’ toont ons welke basisfeiten bekend zijn bij burgers in 37 landen, en welke niet. Hierbij wordt aangetoond hoe onze sociale context invloed heeft op de manier waarop we de ‘werkelijkheid’ zien. Een greep uit de meest recente resultaten van het ‘Perils of Perception’ onderzoek lees je hieronder:

Perils of Perception
De gevaren van perceptie en hoe vaak we er eigenlijk naast zitten

Powered by WPeMatico