De winter staat voor de deur en dat betekent dat je auto het de komende maanden zwaarder heeft. Als het weer flink gaat vriezen krijg je te maken met accu’s die ermee ophouden, bevroren sloten, ruitenwissers en handremmen. Je kunt natuurlijk altijd een keer pech hebben, maar je kunt zelf ook actie ondernemen om de levensduur van je auto te verlengen. Wij geven je alvast 5 tips.

1. Laat je auto regelmatig onderhouden

Dit klinkt misschien als een open deur, maar voor zowel nieuwe als oude(re) auto’s is regelmatig onderhoud heel belangrijk. Je verkleint daarmee de kans dat je voor onaangename verrassingen komt te staan. Geef je auto regelmatig een onderhoudsbeurt en ga naar de garage als er onderhoudslampjes gaan branden of wanneer je een afwijkend geluid hoort.

Hoe vaak je auto onderhoud nodig heeft? Iedere 20.000 tot 30.000 kilometer is geen overbodige luxe. Rijd je niet zoveel kilometers? Laat dan in ieder geval 1 keer per jaar je auto nakijken. Dit kun je meteen combineren met de jaarlijkse APK.

Wanneer je je auto regelmatig laat onderhouden, verleng je niet alleen de levensduur van je auto, maar verklein je ook de kans dat je stil komt te staan met pech. Ga dus tijdig langs de garage. Bij Suzuki krijg je bij het uitvoeren van een periodieke onderhoudsbeurt (VOS) de Suzuki Service Card, waarmee je meteen recht hebt op 1 jaar gratis pechhulp.

2. Bereid je auto voor op het seizoen

Je auto voorbereiden op het seizoen gaat verder dan alleen de wissel van zomer- en winterbanden. In de winter zijn winterbanden uiteraard prettig zodat je meer grip op de weg hebt. Dat is niet alleen het geval als het sneeuwt, maar ook bij temperaturen onder 7 graden en een nat wegdek geven winterbanden veel meer grip. Bij vorst is het daarnaast prettig om ruitenwisservloeistof met antivries te gebruiken. Dit is de blauwe vloeistof. Zorg er verder ook voor dat je standaard een ijskrabber en ruitontdooier in je auto hebt liggen. Slotontdooier kan ook nog weleens van pas komen, maar deze kun je beter in huis bewaren. Houd er bij strenge vorst rekening mee dat je handrem vast kan vriezen. In plaats daarvan kun je de auto in de eerste versnelling of P zetten.

Als je veel in bergachtige gebieden gaat rijden is het raadzaam ook je remolie te laten inspecteren, je remmen hebben het in bergachtige gebieden namelijk zwaarder te verduren. In de zomer is het aan te raden om je koelvloeistof te controleren, zodat je oververhitting van de motor kunt voorkomen. Ga je met de auto op vakantie? Controleer dan wat vaker je oliepeil, je motor kan meer olie verbruiken als je langere afstanden rijdt.
Powered by WPeMatico