Dementie is een vreselijke ziekte, helaas nog steeds niet te voorkomen of te genezen. Het enige dat je kunt doen is proberen om de (mentale) pijn te verzachten. Verschillende onderzoeken hebben al uitgewezen dat het voor dementie-patiënten helpt om herinneringen aan hun leven om zich heen te hebben, in de vorm van beeld, geluid of zelfs geur. Voor dat laatste is er nog geen oplossing, maar voor de eerste twee triggers is stichting Alzheimer Nederland bezig met de ontwikkeling van een app die dat proces beter laat aansluiten op onze huidige maatschappij dan fotoboeken en langspeelplaten.

De app gaat ‘dat ben ik’ heten en heeft als rode draad een tijdlijn met belangrijke, indrukwekkende of leuke gebeurtenissen uit iemand’s leven. Deze gebeurtenissen moeten eenvoudig kunnen worden verrijkt met foto’s, video’s en tekst. Idealiter is het straks een applicatie die zowel mensen met dementie als hun mantelzorgers, familieleden, vrienden en verplegend personeel helpt door ze op een simpele manier beeld en geluid te laten ervaren dat te maken heeft met de Alzheimer-patiënt.

“De oplossing moet gesprekken tussen mensen met dementie en hun omgeving op gang brengen en zo het welzijn en de sociale interactie verbeteren”, zegt Herman Post, Programmamanager Dialoog en Landelijke HulpStichting Alzheimer Nederland. “De app is bovendien bruikbaar als visueel communicatiehulpmiddel, wanneer het vinden van de juiste woorden niet meer vanzelfsprekend is. Daarnaast kan de oplossing straks helpen met het terughalen van herinneringen.” De ontwikkeling van de app is ook de reden dat de stichting op de Connect to Innovate-conferentie aanwezig is.

Powered by WPeMatico