In 2017 maakten we kennis met de notch. Een inham aan de bovenzijde van het scherm waar de selfie camera(s), sensoren en luidspreker geplaatst werden. Maar, belangrijker nog, de notch maakte het mogelijk de rand aan de bovenzijde van het scherm nagenoeg helemaal weg te werken. De notch werd een hype. Behalve bij Samsung. De Koreaanse marktleider broedde op iets anders, zo bleek begin deze maand. Het schermgat. De Galaxy A8s is de eerste smartphone ter wereld waarbij de selfie camera in een gat in het scherm verwerkt is. Inmiddels hebben ook Huawei en diens sub-merk Honor toestellen gepresenteerd waarbij de notch ingeruild is voor een schermgat.

Terloops ook Nokia’s megapixel record gebroken

En omdat Huawei momenteel de grootste uitdager van marktleider Samsung is heeft de Chinese fabrikant, naast de 25 megapixel selfie camera, er nog een schepje bovenop gedaan met de introductie van een 48 megapixel camera aan de achterzijde van de Nova 4. Ze zullen er bij Huawei niet echt stilgestaan hebben maar met de introductie van een 48 megapixel smartphone camera breken ze ook het ‘wereldrecord’ dat jarenlang op naam van Nokia stond met de 41 megapixel PureView camera sensor. Huawei’s 48 megapixel sensor is onderdeel van een triple camera setup. Overigens wordt ook de Honor View 20, die nog niet helemaal officieel gepresenteerd is, voorzien van de 25 megapixel selfie-camera in een schermgat en de 48 megapixel camera aan de achterzijde.

Huawei-Nova4