Er gebeurt een hoop in de wereld van domotica, huisbeveiliging en Internet of Things. Steeds meer Nederlanders schaffen domotica-artikelen aan. Bijna 800.000 Nederlandse huishoudens (11%) hebben slimme apparaten voor beveiliging en veiligheid in huis. Vooral IP en beveiligingscamera’s zijn erg populair. De grootste groeipotentie is voor slimme rook-, CO- en CO2-melders.

Beveiliging en veiligheidsapparatuur in Nederlandse huishoudens

Eén op de tien (11%) Nederlandse huishoudens heeft slimme apparaten in huis in de categorie beveiliging en veiligheid. Deze 11% is onder te verdelen in de volgende categorieën:

  • 5% IP en beveiligingscamera’s
  • 4% slimme rook- CO- en CO2-melders
  • 3% beveiligingssystemen

Dit blijkt uit Smart Home Monitor 2017, een onderzoek die Multiscope onder 5500 Nederlanders uitvoerden. 57% van de Nederlanders geeft aan dat deze slimme apparaten zorgen voor extra veiligheid. De groei van slimme apparaten zal de komende jaren verder stijgen.

De slimme rook- CO- en CO2 melders hebben de meeste groeipotentie. In 2016 was nog 10% geïnteresseerd in deze slimme melders. In 2017 is dit alweer gestegen naar 15%. In potentie zijn dit dus 1,2 miljoen huishoudens.

Beveiliging en veiligheidsapparatuur wereldwijd

De wereldwijde groei van beveiliging en veiligheidsapparatuur zal de komende jaren verder voortzetten. Uit onderzoek van Global Smart Home Security Market Report 2018 blijkt dat de totale marktomvang van home security in 2017 uit $670 miljoen bestond. De verwachting is dat dit verder zal groeien naar $2660 miljoen aan het eind van 2025.Er wordt een jaarlijkse groei verwacht van 18,8% in de periode van 2018-2025.

Huisbeveiliging, domotica en IoT zijn drie onderdelen van huistechniek die goed samengaan. Ze kunnen grote impact hebben op het huishouden. Daarom heeft er afgelopen jaren veel innovatie plaatsgevonden. Fabrikanten hebben hun producten zo weten te verfijnen dat het voordelen biedt voor huizen en gezinnen. Hier volgen 10 belangrijke trends op het gebied van woningbeveiliging, domotica en Internet Of Things.

1) Terug naar de basis met technologie

De afgelopen jaren zijn er veel cloud-gebaseerde innovaties geweest op het gebied van beveiliging en huisautomatisering, dat we alle opslag en verwerking van deze gegevens op lokale servers bijna vergeten zijn. Vandaag de dag zien we een terugkeer naar lokale dateverwerking. Vooral gezien alle zorgen over cybersecurity. Zelfs Nest, de koning van de cloud, brengt de verwerking terug op lokaal niveau.

Omdat de apparaten steeds slimmer en kleiner worden, kunnen ze nauwkeuriger en beter analyses uitvoeren zonder de cloud te hoeven gebruiken. De gegevens worden pas in de cloud opgeslagen als dit echt nodig is.

trends-1