Netflix heeft haar eerste interactieve film Black Mirror: Bandersnatch uitgebracht. En dat wordt even wennen want het is een verhaal met als werktitel ‘Choose Your Own Adventure’.. Het is niet de eerste keer dat Netflix een film uitbrengt waarin de kijker zelf het verloop van de film kan bepalen. Eerder werd het idee van een interactieve film al getest met een variant voor kinderen. Bandersnatch is aanzienlijk complexer en gaat ook veel verder dan waar de kinderen mee hebben gespeeld.

Bandersnatch

De film Bandersnatch speelt zich af in 1984 en gaat over Stefan, een jonge programmeur die een fantasieroman tot een computergame wil maken voor een groot bedrijf. Maar tijdens het ontwikkelen van de game wordt hij langzaam gedesoriënteerd als hij zelf verstrikt raakt in alle mogelijke paden binnen zijn game. Dat geldt op een iets andere manier ook voor jou als kijker want tijdens het kijken kun je zelf de verhaallijn bepalen van Bandersnatch door het maken van keuzes. Je bepaalt dus zelf het verloop. Afhankelijk van de keuzes die je maakt duurt de film tussen de 45 en 90 minuten. En dat is een heel bijzondere ervaring.

Er is inmiddels volop geëxperimenteerd met het begrip ‘interactieve film’ in bioscopen en op YouTube waarbij je zelf keuzes kon maken. Toch was er niet sprake van een echt succes. Waar het wel lijkt te werken is in videogames waar de keuze van de speler wel degelijk invloed heeft op het spelverloop. Netflix lijkt nu met de eerste interactieve Black Mirror-aflevering die ook over een videogame gaat het juiste format te hebben gevonden.