Als je de reviews en verkoopcijfers moet geloven dan gaat het niet zo goed met de iPhone XR van Apple. De productie is terug geschroefd want de vraag is te laag. Op zich is dat al verbazingwekkend genoeg, want eindelijk bracht Apple weer eens een ‘betaalbare’ iPhone op de markt met specs waar je U tegen zegt, daar moet men toch voor in de rij liggen zou je denken. Maar hoe goed is het toestel nu eigenlijk? Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen? Doe je er goed aan voor dit toestel te kiezen in plaats van een van de andere nieuwste iPhones? Ik heb ‘m voor je getest en deel graag mijn bevindingen. De iPhone XR heb ik nu zo’n twee maanden in gebruik en had daarvoor de iPhone X. Lang genoeg in ieder geval om deze twee toestellen goed te kunnen vergelijken. Apple zelf noemt ‘m “briljant, in alle opzichten”. En ik moet ze op een hoop punten ook gelijk geven.

De ‘goedkopere’ iPhone XR

Om te beginnen is de iPhone XR goedkoper dan de andere nieuwste toestellen van Apple, maar nog steeds betaal je 859 euro voor een nieuwe smartphone. Dat is – hoe je het ook wendt of keert – nog steeds veel geld. En dus verwacht je ook veel. Het is namelijk niet zo dat je voor dit geld genoegen neemt met een telefoon die belangrijke dingen mist of die niet van topkwaliteit is. Het verschil in prijs is in ieder geval wel groot genoeg om het als voordeel te benoemen.

Dat de XR als de goedkopere iPhone door het leven kan gaan heeft vooral te maken met het scherm. De XR heeft namelijk geen OLED-scherm maar een LCD-scherm. Op gebied van kwaliteit zou LCD het in theorie af moeten leggen tegen OLED, maar ik ken niemand die met het blote oog het verschil kan ontdekken. Je gaat daar dus helemaal niets van merken. Qua grootte (6,1-inch) zit het zo ongeveer tussen de XS en XS Max in. In andere reviews wordt geklaagd over de rand van het toestel. Wanneer je je scherm activeert dan zie je een vrij duidelijke zwarte rand lopen. Het zou het toestel lomp maken, maar daar ben ik het niet mee eens. Het is een gewoon een paar millimeter die niet als scherm fungeert. En ja, dat is een verschil met de iPhone XS, maar dat is 400 euro ook.

iphone-xr-achterkant
De iPhone XR is er in zes kleuren, maar de witte is toch wel de mooiste