Samsung is al bijna zeven jaar de smartphone wereldmarktleider. In 2012 loste de Koreanen het Finse Nokia af dat sinds 1997 die scepter zwaaide. Van de jaren 80 tot de mid-nineties, toen de mobiele telefoonmarkt nog klein was, had Motorola de overhand. Marktleiders zijn niet dus onaantastbaar. Samsung heeft het al een tijdje moeilijk. De Koreanen worstelen met het fenomeen dat ook wel de wet van de remmende voorsprong genoemd wordt.

Is Samsung nu aan de beurt?
Over enkele weken zal Samsung haar vlaggenschip smartphone van 2019 onthullen; de Galaxy S10. Hoe dat toestel er uit gaat zien is formeel nog niet bekend. Als we naar de gelekte tekeningen en het vermeende live kiekje kijken dan gaat de Galaxy S10 er duidelijk anders uitzien dan zijn voorgangers. Over de specificaties wordt ook al veel gespeculeerd en daardoor stijgt het vermoeden dat de Galaxy S10 een aantal vernieuwende, innovatieve, features krijgt. Hoognodig? Jazeker. Voldoende? Dat moet blijken!

Behoudens schermformaat en interne specs is er sinds de Galaxy S6 eigenlijk weinig écht veranderd aan de Galaxy S serie toestellen. Innoveren en vernieuwen wordt hoog tijd. Sterker nog, als de Galaxy S10 geen wow-effect teweeg weet te brengen dan is de kans groot dat Samsung het volgende merk wordt wiens markleiderschap als sneeuw voor de zon verdwijnt. Een ontwikkeling die, zo leert de geschiedenis, uiteindelijk onvermijdelijk is. De vraag is alleen hoe lang Samsung in staat zal blijken te zijn dit uit te stellen. De Galaxy S10 gaat daarin een cruciale rol spelen. Over dat toestel later meer. Nu eerst een reis langs de Galaxy S modellen van de afgelopen negen jaar.

GalaxyS-Logo-OldNew