De Consumentenbond verzamelde meer dan 50.000 handtekeningen als protest tegen het verzamelen van locatiegegevens op Androidtoestellen door Google. De petitie is inmiddels aan Google overhandigd. Zij beloven de inhoud ervan en de kritiek erop, te gaan bestuderen.

Europese actie met steun van Nederlandse consumenten

De actie van De Consumentenbond is onderdeel van een initiatief van zeven Europese consumentenorganisaties. Ze zijn blij dat de actie ook door Nederlandse consumenten wordt ondersteund. Samen protesteren de organisaties tegen het verzamelen van locatiegegevens door Google bij gebruikers met een Android toestel, zonder dat de gebruiker daar op de juiste manier toestemming voor heeft gegeven. Dit werd ontdekt tijdens een onderzoek van de Noorse consumentenorganisatie Forbrukerrådet.

Google handelt in strijd met de GDPR

Google handelt volgens de consumentenorganisaties in strijd met de Europese privacywet, de General Data Protection Regulation (de AVG). Daarom is een klacht hierover ingediend bij de nationale toezichthouders. Deze hebben de klachten in behandeling genomen en trekken hierin nu samen verder op.

Reactie Google Nederland

Google Ierland is vanaf 22 januari 2019 de verantwoordelijke voor het verwerken van de privacygegevens van Nederlandse gebruikers. De toezichthouder in Ierland zal het onderzoek daarom vanaf die datum (vandaag) verder leiden. Google heeft ook een officiële reactie gegeven:

“We vinden het belangrijk dat Google-gebruikers begrijpen hoe en waarom we gegevens verzamelen en wat voor privacy-instellingen er zijn, zodat ze bewuste keuzes maken. We werken hard aan het verbeteren van onze privacy-instellingen en bestuderen de feedback van de Consumentenbond om te zien wat we nog meer kunnen doen.”